Lajv

Lajv

 

Levande rollspel, lajv eller på engelska LARP är precis som bordsrollspel en teaterliknande sysselsättning. I lajv ska man försöka gestalta en karaktär i tal och uppförande, det är även uppgiften de andra spelarna har. Till skillnad från rollspel där man sitter till bords och spelar på sin karaktär så spelar man fullt ut i lajv med rekvisita och agerar fysisk ut sina handlingar. Det finns oftast en ramberättelse till men annars är det väldigt fritt att spela ut sin karaktär som man önskar.

Lajv - header-pageVanligast är medeltida eller vikingatida lajv då det i Sverige oftast finns tillgång till stora områden i skog eller äldre byar där man kan spela ut ett lajv som ska föreställa en äldre tid. Man syr oftast även sina kläder själv (om man inte köper något) och om man ska spela en roll med ett speciellt yrke skaffar sig passande rekvisita. Olika lajv beter sig på olika sätt. Vissa lajv fokuserar mer på teaterbiten och att spela ut medan andra har större fokus på strid. I lajv kan strid ske på två sätt, antingen med boffervapen, alltså latexvapen med en glasfiberstomme i som är ofarlig att bli träffad med. Eller blankvapen där man strider med trubbiga metallvapen, då finns oftast ett krav på att man ska bära någon form av rusning.

Det kan låta lite löjligt att springa runt i skogen och leka riddare men många lajv har ett ganska högt krav på dräktskick och att man spelar seriöst samt att bofferstrider sköts snyggt. Fungerar allt det här så är det riktigt kul och även om det inte är något för alla så rekommenderar vi att testa det någon gång.

Spelföreningen Vita Ulven har just nu ingen lajvverksamhet men är i startgroparna att börja ett. Vi hade nyligen lagt grunden till en egen fiktion och vi har märkt ut ett x-antal platser inom Kils kommun där det skulle vara möjligt att hålla ett Lajv.

Comments are closed.